logo-deventer-verhaal

 

UITNODIGING

Lezing: Zenobia en de vrouwen van Palmyra

Op donderdag 24 november organiseren Deventer Verhaal en Archeologie Deventer een lezing over Zenobia en de vrouwen van Palmyra. Dit is de eerste in een reeks van vier lezingen rondom de tentoonstelling Palmyra. Stad van Duizend Zuilen in Deventer. Lucinda Dirven, gastconservator van de tentoonstelling, zal de lezing geven. U bent van harte uitgenodigd in Museum De Waag!

Zenobia
We kennen de koningin van Palmyra in de eerste plaats uit Romeinse en Arabische schriftelijke bronnen. Ze wordt hierin voorgesteld als een vrouw met een hoge politieke en militaire functie en veel mannelijke eigenschappen. Feministische onderzoekers hebben op basis hiervan geconcludeerd dat vrouwen belangrijk waren in Palmyra. In deze lezing wordt onderzocht of dit juist is. Wat was de positie van vrouwen in Palmyra en hoe moeten we de prominente rol van Zenobia in de stad verklaren? Voor een antwoord op deze vragen zijn we vooral afhankelijk van de materiële cultuur uit Palmyra zelf. Die zal in deze lezing dan ook centraal staan.

Lucinda Dirven
Lucinda Dirven is onderzoeker Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is afgestudeerd in kunstgeschiedenis en theologie aan de Universiteit van Leiden. Daar promoveerde ze op het proefschrift ‘The Palmyrenes of Dura-Europos. A Study of Religious Interaction in Roman Syria.’

Lezingen rondom tentoonstelling Palmyra
Vier van de tien lezingen uit de historische lezingenreeks (een samenwerking tussen Archeologie Deventer en Deventer Verhaal) vinden plaats tijdens de Palmyra-tentoonstelling. Deze vier lezingen sluiten inhoudelijk aan op de tentoonstelling en vinden plaats in Museum de Waag. Ze worden gecombineerd met een avondopenstelling van de tentoonstelling, uitsluitend voor bezoekers van de lezing.

Programma 24 november

19.00 uur deuren open
19.00 – 20.00 uur avondopenstelling tentoonstelling
19.45 uur koffie en thee
20.00 uur lezing
21.00 uur drankje na afloop
21.30 uur einde

Toegang tot de lezing is 5,00 euro, dit is inclusief een gratis bezoek aan de tentoonstelling voor aanvang. Museumkaart -en andere kortingsacties zijn niet geldig. Er zijn maximaal 50 plaatsen. Locatie: Museum De Waag, Brink 56, Deventer

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via deze link:

http://deventerverhaal.nl/aanmeldformulier-lezing-zenobia-24-november/

Meer informatie
Bij vragen kunt u contact opnemen met communicatie@deventerverhaal.nl

 

Geef een reactie