Huizen in Overijssel kunnen met voorfinanciering van de provincie energiezuinig gemaakt worden, zonder dat de eigenaren dat direct in hun portemonnee voelen. Het initiatief heet Woning Abonnement en verwerkt de kosten van een verbouwing in de energierekening.

Zo betaalde Mark Serano, de eerste deelnemer aan het project, per maand 193 euro aan energie. Na isolatie van een tussenmuur, de aanschaf van zonnepanelen en de vervanging van huishoudelijke apparatuur zakte het energiegebruik naar 97 euro. Maar Serano betaalt per maand nog altijd 180 euro. Met de 83 euro per maand die hij te veel betaalt, lost hij namelijk de kosten van de verbouwing af.

Deventer

Twintig woningen in Deventer zijn inmiddels tot tevredenheid van de bewoners op deze manier energiezuinig gemaakt. Er ligt nu zes miljoen euro van de provincie om het project uit te breiden naar 600 woningen. Ook buiten Overijssel is er belangstelling voor deze financieringsvorm, van steden als Breda, Leeuwarden en Haarlem.

Op verzoek van de Tweede Kamer onderzoekt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken of het Woning Abonnement landelijk kan worden ingevoerd. De energiebesparing van huishoudens in Nederland blijft namelijk achter bij de doelstellingen uit het Energieakkoord.

Meer informatie..

Geef een reactie