Op donderdag 16 maart organiseren Deventer Verhaal en Archeologie Deventer een lezing over de vondst van een Romeinse muntschat in Diepenveen. De lezing wordt gegeven door de archeologen Davy Kastelein (gemeente Zutphen) en Marieke van der Wal (gemeente Deventer) en vindt plaats om 20.00 uur in het Stadhuis. U bent hier van harte voor uitgenodigd.

De Romeinse muntschat van Diepenveen

In 1993 werden in Diepenveen met een metaaldetector 106 zilveren munten uit de Romeinse tijd gevonden. Tussen 1993 en 2012 groeide het aantal gevonden munten tot 363 stuks. Het is hiermee een van de grootste muntschatten die in ons land ten noorden van de Rijn, in het vrije Germanië zijn aangetroffen. Alle munten zijn geslagen in Rome. De oudste munt is tussen 125 en 128 na Chr. geslagen onder keizer Hadrianus en de jongste onder keizer Commodus in 192. Munten van vrijwel alle tussengelegen keizers zijn in de schat aanwezig.

Deventer lag in deze periode buiten de grenzen van het Romeinse Rijk. Hier betaalden de mensen niet met muntgeld en het is dan ook de vraag hoe de munten in deze regio verzeild zijn geraakt. Een andere vraag die beantwoord moet worden is waarom de schat in de bodem terechtgekomen is. Archeoloog Davy Kastelein van de gemeente Zutphen vertelt het verhaal van de muntschat en probeert daarbij het antwoord te geven op de bovenstaande vragen. Aansluitend vertelt archeologe Marieke van der Wal van de gemeente Deventer meer over Deventer in de Romeinse tijd. Ze schetst daarbij hoe de omgeving van Deventer er in de Romeinse tijd uitzag en wie de mensen waren die een dergelijke muntschat verstopten.

Lezingenreeks

De lezing is de zevende van een historische lezingenreeks van tien lezingen in het seizoen 2016-2017. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema, bijvoorbeeld een recente archeologische opgraving, een nieuw verworven aanwinst voor de erfgoedcollectie of een actuele tentoonstelling waarin de geschiedenis van Deventer centraal staat.

 Meer informatie..

Geef een reactie