Op woensdag 23 augustus is er de mogelijkheid om de tentoonstelling Roofkunst voor tijdens en na WO II te bezoeken vanaf 15:30 uur. Na een rondleiding door de directie, Eva Kleeman en Daaf Ledeboer, kunt u op eigen gelegenheid rondkijken. We sluiten af met een hapje en een drankje.

De tentoonstelling Roofkunst voor, tijdens en na WO II vertelt het verhaal van handel, roof en teruggave van kunstwerken uit Nederland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Door de ongekende verzamelwoede van nazi’s als Hitler en Göring kwamen veel werken van kunsthandelaren en particulieren, zoals Goudstikker en Gutmann tijdens de bezetting in Duitse handen. Na de oorlog stuurden de Amerikaanse Monuments Men een groot aantal kunstwerken terug naar Nederland. Het was aan de Nederlandse Staat om geroofd of onder dwang verkocht werk terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaren.
Maar toen de vaak Joodse eigenaren hun eigendommen claimden, stuitten ze dikwijls op een bureaucratische, onwillige overheid. De werken werden ondertussen als Nederlands Kunstbezit verdeeld over de musea, in depot opgeslagen of geveild. Pas eind jaren negentig werd het teruggavebeleid onder internationale druk veel menselijker en volgde een gewetensvolle zoektocht naar de rechtmatige eigenaren.

U bent van harte uitgenodigd om deze tentoonstelling samen met uw partner of gast te bezoeken. Aanmelden graag via deze link…

De expositie Roofkunst is te zien in de Bergkerk te Deventer tot en met 27 augustus.
www.roofkunst.com

Geef een reactie